Verliezen

Elk mens, elk gezin, elke familie, elke organisatie krijgt met verliezen te maken.Wat voorbeelden.
Partner overleden, ontslag, materie verlies, echtscheiding, partner ernstig ziek, kind overleden, ziekte die je dwingt tot een ander leven, collega overleden, gedwongen verkoop woning, vriend(in) overleden, geen contact meer met ouders of kinderen, relatiebreuk, doel niet bereikbaar, vader of moeder overleden, baan kwijt, studie niet haalbaar, grootouder gestorven.

Al deze vormen van verlies dienen verwerkt te worden. Niet iedereen realiseert zich dat. En helaas is niet iedereen in staat zonder hulp een verlies te verwerken. En zo kan het gebeuren dat jij, je gezin, familie of je team in rouw blijven hangen. Dat het verlies niet verwerkt wordt.  En dat je het gevoel hebt dat je leven blokkeert. Of dat de rouw binnen je gezin, familie of organisatie op de één of andere manier een belemmerende factor is.

Herken je één of meerdere van de voorbeelden ? En heb je daar nog last van ? Blokkeert het jouw of jullie leven ? Neem dan contact op. Want elk verlies dient verwerkt te worden. Dat kan snel, maar het kan soms ook lang duren voordat een verlies verwerkt is.

Workshop

In de workshop Van rouw naar verlies verwerken kijken we gezamenlijk naar het verlies en hoe er tot op heden mee om werd gegaan. Niet dat de manier waarop tot aan dat moment gerouwd werd, onjuist was. Maar kennelijk niet voldoende om je leven weer te herpakken. Samen kijken we naar het verlies en de stappen, die je mogelijk kunt zetten om dit verlies te verwerken. En wel zodanig te verwerken dat het niet langer jouw of jullie leven blokkeert.

Resultaat

Vanzelfsprekend kan hetgeen verloren is, niet terug gegeven worden. De herinnering aan het verlorene zal blijven, maar de ervaring leert dat de je door anders naar het verlies te kijken je er ook op een andere manier mee om leert gaan. Op die manier wordt het verlies draaglijk en kan het zelfs een verrijking van het leven betekenen.