Inleiding

Om misverstanden te voorkomen: deze workshop is géén relatie coaching. Als je door de bril van de Vitamine HBS kijkt, is het maar de vraag of het coachen van een relatie überhaupt mogelijk is. Een relatie raakt namelijk uit balans als beide partners op de een of andere manier uit balans raken. Als elke partner de moed heeft te kijken naar wat er bij hem of haar speelt, ontstaat gegarandeerd het inzicht dat nodig is om een bewust en afgewogen besluit over de relatie te nemen. 

De workshop biedt een brede en andere kijk op relaties in het algemeen. Als jullie daar behoefte aan hebben, leggen we deze andere kijk dírect op jullie relatie.

Wat is een relatie?

Een relatie, een systeem ontstaat als twee of meer mensen bij elkaar zijn. In elk leven barst het dus van de relaties en systemen. Elke relatie tussen mensen wordt beïnvloed door een aantal onbewuste uitgangspunten, ook wel systemische krachten genoemd.

In elk systeem en in elke relatie spelen de uitingspunten van het systemisch werken een prominente rol. Deze spelen op onbewust niveau. Er zijn vijf krachten, die ook wel grondbeginselen worden genoemd. Deze krachten zijn altijd aanwezig. Zoals de zwaartekracht er ook altijd is. Als gevolg van deze krachten veranderen relaties voortdurend, waardoor in elk systeem zijn eigen dynamiek, beweging en levendigheid ontstaat.


Allemaal mooi als de relatie evenwichtig en in balans is. Het (leven) wordt lastiger als een relatie structureel verstoord is. De gevolgen van deze disbalans zijn dan duidelijk waarneembaar. De oorzaken, de bron  meestal niet. Omdat er geen inzicht bestaat in de systemische uitgangspunten. Er gaat dan heel veel energie naar de waarneembare gevolgen zonder de bron aan te pakken. De disbalans in de relatie blijft dan bestaan.
Door naar de systemische uitgangspunten te kijken, word jij je bewust van die basisprincies. Dán pas zie je wat gaande is en kun je besluiten of je daaraan iets wilt veranderen. En zo ja, wat jij en je partner dan kunnen veranderen.

Je kunt een systeem vergelijken met een mobiel. Als één van de onderdelen beweegt, reageren de overige delen direct en proberen ze weer in balans te komen. Jij, je partner met eventuele kinderen zijn ook een mobiel. Soms is een mobiel in balans. Soms niet.
Als jullie mobiel te vaak uit balans is, gaat het je helpen eens op deze andere manier naar jullie partnerschap te kijken.

Partnerschap

Mensen en organisaties komen als gevolg van een verstoring in de problemen. Met als gevolg dat zij niet alleen minder gaan functioneren, maar dat ook het totale welzijn en de geluk beleving afneemt. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen, gezondheidsproblemen en levensvragen vinden hun wortels in verstoringen in een systeem. Een verstoring is een vorm van onbalans in een systeem. Inzicht in wat binnen een systeem speelt, werkt verhelderend, helend en voorkomt dat verstoringen ontstaan. En het helpt je te onderzoeken wat gedaan kan worden om een verstoring op te lossen.

Partnerrelatie

Elk mens neemt belangrijke en ingrijpende beslissingen tijdens zijn leven. Eén daarvan is het aangaan van een partnerrelatie. Een diepgaande relatie met een partner aangaan en onderhouden is niet zo simpel als het in de eerste weken van verliefdheid, en wellicht lust, lijkt. Terwijl de basis van partnerschap in wezen eenvoudig is. De eenvoud zit in de systemische of groepsdynamische krachten, die in elk systeem, in elke relatie spelen. Wij noemen dat de vitamine HBS. Een kijk op de mens en relaties, die gefundeerd is op een holistisch mensbeeld, de basisprincipes van het Boeddhisme en de uitgangspunten van het systemisch werken. Indien je daar inzicht in hebt, is het in balans houden van een relatie niet zo ingewikkeld. Op basis van dit inzicht is het ook snel duidelijk waarneembaar wanneer een relatie uit balans raakt en wat jij kunt doen om de disbalans te herstellen. Waarbij ook het inzicht hoort dat niet elk systeem structureel in balans te houden is.

Inzicht in de ‘vitamine HBS’ zorgt gegarandeerd voor een betere start van welke relatie dan ook. Ook als een relatie uit balans dreigt te raken en ‘spannend’ wordt, helpt vitamine HBS te kijken wat de oorzaken zijn en welke stappen je kunt zetten.

Deze andere kijk helpt je gegarandeerd een beter en diepgaander afgewogen besluit te nemen. Vóór je een relatie start. Vóór je een relatie beëindigt.

Kinderen en partnerrelatie

Iedereen die kinderen heeft, heeft ervaren dat een partnerrelatie verandert als er kinderen komen. Als je door de bril van vitamine HBS hiernaar kijkt, is dat vanzelfsprekend. Het hoort het zo te zijn en kan niet anders zijn. Helaas zijn er veel mensen, die niet over deze inzichten beschikken en de gevolgen van het uitbreiden van een partnerrelatie niet ‘aan zien komen’. Met alle vervelende gevolgen van dien. Voor de pratners maar zeker ook voor de kinderen.
Vooraf kijken wat de mogelijke gevolgen van het krijgen van kinderen vanuit systemisch oogpunt zijn, voorkomt een hoop problemen en leidt tot een meer overwogen keuze.

Voor wie is de workshop geschikt?

Inzichten opdoen in de vitamine HBS is zeer verhelderend voor mensen, die op een andere en eenvoudigere manier naar relaties willen kijken. Voor iedereen, die vóór het aangaan of verbreken van een definitief  huwelijk of partnerschap hun kijk op relaties in zijn algemeenheid en daardoor op hun eigen relatie willen verbreden. Of dit nu een eerste relatie is of een relatie na eerder verbroken relaties. Want de vitamine HBS geeft ook een duidelijker beeld van de redenen waarom een relatie stuk loopt.
Ook als je nadenkt over het wijzigen van jullie partnerrelatie naar een gezinsrelatie, is een kennismaking met de vitamine HBS erg toepasbaar. Kinderen hebben namelijk enorm veel invloed op de systemische basisuitgangspunten.

Resultaat van de workshop

Een resultaat is vooraf nooit vast te stellen. Je gaat in ieder geval anders naar je relatie kijken, waardoor je veel bewuster besluiten over je partnerschap kunt nemen. Mijn ervaring is dat ná de workshop de verbinding in een relatie toeneemt. Of dat de partners zeer bewust besluiten geen energie meer in het partnerschap te steken. Die keuze is vanzelfsprekend helemaal aan de systeemleden. Aan jullie dus. Ik heb daar geen enkele rol in. Zelfs geen adviserende.

Tijdsduur en kosten

Een workshop omvat één dagdeel.
Afhankelijk van de interactie tijdens de workshop duurt de workshop ongeveer 3 uur.
De workshop vindt plaats in de trainingslocatie van De Roestenburgh in Bokhoven.

De kosten bedragen € 225,00 als je alleen komt. Als je met z’n tweeën komt, betaal je samen € 275,00.
Wij zijn vrijgesteld van BTW.

Tot slot

Geef jezelf, je partner, jullie samen of mensen die je liefhebt een cadeau dat ze nooit zullen vergeten. Geef ze de mogelijkheid eens anders naar een relatie te kijken. Deelnemers gaan bewuster naar zichzelf en elke relatie kijken.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.