De Roestenburgh

In de Noord-Brabantse gemeente Bernheze, op de grens tussen Dinther en Vorstenbosch, ligt landelijk gelegen het centrum De Roestenburgh, aan de Roestenburgseweg. Vlakbij deze plaats stond ooit een burcht met de naam Roestenburgh of Rozenburgt.

De Roestenburgh is een centrum waarin letterlijk én figuurlijk R U I M T E geboden wordt voor persoonlijke ontwikkeling, organisatieontwikkeling, systemisch werken en teambuilding. Iedereen die behoefte heeft aan die ruimte, kan contact opnemen met De Roestenburgh. Op basis van je wensen, kijken we dan wat wij voor je kunnen betekenen. De mogelijkheden die De Roestenburgh biedt, zijn erg gevarieerd en kunnen toegespitst worden op ieders behoefte. Op deze site vind je alle informatie.

De Roestenburgh bestaat uit een sfeervolle groepsruimte van ongeveer 50 m2 met een aparte ontvangstruimte. Naast een volledig ingerichte keuken bevinden zich hier ook twee toiletten, waarvan er één geschikt is voor mindervaliden. Ook een doucheruimte is aanwezig.

De Roestenburgse Ranch

Onderdeel van De Roestenburgh, is ook de Roestenburgse Ranch. Hier worden de paarden volgens het principe van een ‘paddock paradise’ gehouden. Een paddock paradise is een redelijk nieuwe vorm van het zo natuurlijk mogelijk huisvesten van paarden. Het streven is zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de leefomstandigheden, zoals een wild paard die ooit had. Het is niet alleen een bewegingspad rondom en door een weiland, maar het is het geheel van huisvesting, voeding en verzorging van paarden.

Het paddock paradise van de Roestenburgse Ranch in hoofdlijnen :

Huisvesting

De paarden staan in dag en nacht buiten. Ze beschikken over een schuilstal, die wind en waterdicht is en waar zij altijd in kunnen. Dit sluit aan bij de natuurlijke leefomstandigheden van een paard. Paarden leefden in open vlakten en zochten slechts zelden beschutting. In beschutte plaatsen konden zich immers roofdieren verstoppen.

Paden

Rond en door de wei is een bewegingspad aangelegd. Paarden zijn van oorsprong trekdieren en de paden hebben als doel dit trekgedrag te stimuleren.

Kudde

Van oorsprong is een paard een kuddedier. Een kudde bestaat uit hengsten en merries. De paarden van De Roestenburgh leven ook in een kudde. Dit om zoveel mogelijk aan de sociale behoeften en de instincten van een paard tegemoet te komen.

Voedsel en water

Voedsel wordt verstrekt in de vorm van een hoogwaardige kwaliteit, structuurrijk (zo mogelijk biologisch) hooi. Het hooi wordt verspreid over de paden of verdeeld over de diverse voerplaatsen. Het doel van deze verspreiding is het natuurlijk foerageer- (voedselverzamel)gedrag te stimuleren. Dit past bij de behoefte van een paard als bewegingsdier.
Water is dag en nacht in ruime mate aanwezig en wordt op andere plaatsen dan het voer verstrekt. Dit ook weer om het trekgedrag en de beweging van de paarden te stimuleren.

Verharding

De ondergrond van het paddock paradise is gevarieerd en bestaat uit verharding (stalroosters, tegels en stenen), uit wit zand en uit grond. Afhankelijk van de weersomstandigheden is deze grond droog, nat of modderig. Het primaire doel hier is om natuurlijke slijtage van de hoeven na te bootsen. Deze slijtage zal bijdragen aan een natuurlijke hoefvorm, welke op hun beurt het natuurlijk bewegen van een paard stimuleert. Het draagt bij aan een fit en gezond paardenlijf.
Daarnaast is er een zandspeelplaats in de vorm van een buitenpaddock aanwezig. Hier kunnen de paarden rollen, spelen en slapen. De plaatsen dragen bij aan het versterken van de onderlinge sociale verhoudingen binnen de kudde.

Mocht je meer willen weten of eens op je gemak rond willen kijken, dan ben je van harte welkom. Neem dan contact op met Willem (06 – 23 42 29 29) of Tessa ( 06 -23 07 90 07)