Begeleiding vanuit je eigen bron

Inspiratiekaarten

Begeleiding vanuit je eigen bron

‘Begeleiding vanuit je eigen bron’ is een inspiratiekaartenset, die we ontworpen hebben om ‘Vitamine HBS’ meer bekendheid te geven. De term ‘Vitamine HBS’ is (o.a. door de opleidingen die De Roestenburgh geeft) spontaan ontstaan. De term verwijst met een knipoog naar de meest natuurlijke manier van in het leven staan. De H staat voor HOLISTISCH MENSBEELD, de B verwijst naar de basisprincipes van het BOEDDHISME en de S omvat de uitgangspunten van het SYSTEMISCH WERKEN. Deze sterke pijlers samen vormen dé Vitamine HBS. HBS staat ook voor Heel Bewust Samenleven.

De set omvat 52 kaarten. Elke kaart heeft een deeltje van Vitamine HBS als thema. In het begeleidende boekje is de kaart voorzien van een korte, toelichtende en verhelderende tekst.

Zoals bij elke intuïtieve kaartenset het geval is, word je uitgenodigd om op je gevoel een kaart te trekken. De kaart die je trekt, schotelt je precies dát stukje Vitamine HBS voor, waaraan je op dit moment – onbewust – behoefte hebt.

Inspiratiekaarten

Vitamine HBS

De kaartenset zorgt ervoor, dat jij langzaam maar zeker inzichten in Vitamine HBS opdoet. Je gaat ervaren, dat deze andere kijk je leven kan verrijken en verdiepen. Nogal wat deelnemers aan onze opleidingen, die ook op Vitamine HBS gebaseerd zijn, omschrijven dat de inzichten een zeer waardevolle bijdrage gegeven hebben aan hun persoonlijke en professionele groei.

Een deelnemer omschreef het zelfs als “life changing en het ultieme bij jezelf komen”.

Workshop

Workshop Werken met inspiratiekaarten

Om de kracht van het gebruik van de kaarten echt te leren kennen, hebben we ook een workshop ontwikkeld. Tijdens de workshop leer je de verschillende manieren waarop je ze kunt inzetten in de begeleiding van anderen.

De échte antwoorden liggen echter ín jezelf. Deze kaarten nemen je mee naar wie je écht bent en verdiepen je contacten met anderen. Ze ondersteunen je bij de zoektocht in en naar jezelf. Elke kaart geeft informatie over onderwerpen, die jou als holistisch mens aangaan en van grote invloed zijn op jouw leven. Alléén en samen met anderen. Daardoor ontstaat ruimte voor jouw unieke levensweg.

De inspiratiekaarten zijn mede ontwikkeld om therapeuten en coaches een extra hulpmiddel te bieden bij het begeleiden van mensen.
Door de ‘Vitamine HBS-bril’ naar problemen kijken, zorgt er voor dat de bron ervan snel te vinden is. Pas als de bron in beeld is, kan iemand besluiten om daar verandering in te brengen. Mocht er geen verandering mogelijk zijn, dan wordt op een andere manier naar het lijden gekeken en kan ten diepste aanvaard worden dat iets is zoals het is. Als de oorzaak van de disbalans buiten beeld blijft, is slechts symptoombestrijding mogelijk. 

Het gebruik van de kaarten

Eén kaart trekken 

De eenvoudigste manier om deze kaarten je te laten begeleiden, is simpelweg op basis van je intuïtie, je gevoel, een kaart te trekken, deze te bekijken, de begeleidende tekst te lezen en te doorgronden. Ik nodig je uit om niet direct conclusies over de waarheid of bruikbaarheid van de tekst te trekken. Laat het op je inwerken en durf te voelen of je iets met die kaart kunt. Het zou zomaar kunnen zijn dat elke kaart je een klein stapje op weg helpt naar meer balans in je leven. Waarbij het wel kan zijn dat je eerste instantie niet blij bent met de informatie die tot je komt. Loop daar niet van weg. Koester het en laat het op je inwerken. Het is namelijk vaak zo dat wat in eerste instantie pijnlijk lijkt, na het doorgronden juist verlichtend en verrijkend werkt.  

Samen met partner, vriend, vriendin 

Een iets afwijkende manier van werken is het samen met een ander een kaart trekken. Jij trekt, zoals hierboven omschreven, een kaart. De tekst in het boekje wordt  door je partner voorgelezen. Je kunt dan beter de informatie uit het boekje opnemen, omdat je alleen maar hoeft te luisteren. Samen kunnen jullie dan verder praten over de kaart en wat die voor jou – en wellicht je partner – betekent. Daarna draai je de rollen om.  

 Meerdere kaarten 

Een tweede manier van het gebruik van de HBS begeleidingskaarten is het leggen van meerdere kaarten in één legging. Waarbij wat mij betreft ‘less is more’ geldt. Te veel kaarten kan de informatie verwarrend en onsamenhangend maken. Zeker als je pas begint met ‘begeleiding vanuit je eigen bron’. De boodschappen kunnen dan wellicht onvoldoende tot je mens-zijn doordringen. Waarbij de volledig diepgang en waarde van de tekst voor een deel verloren gaat. Dat zou jammer zijn.  Drie kaarten lijkt mij het maximum.  

Je kunt ervoor kiezen een eerste kaart te pakken, deze te doorgronden, daarna de tweede en na het doorvoelen van deze kaart af te sluiten met een derde kaart. Een variant hierop is het trekken van drie kaarten ná elkaar zonder deze eerste te bekijken en te lezen. Pas als alle kaarten op tafel liggen, ga jij je verdiepen in de toelichting bij elke kaart en onderzoek je de samenhang tussen de kaarten. Volg je gevoel. 

De kaarten als mini-cursus gebruiken 

Je kunt deze kaarten ook gebruiken om er een beperkte en mooie mini-cursus voor jezelf van te maken. Dat doe je door de kaarten in numerieke volgorde, met wat tijd ertussen, door te nemen. Op die manier krijg je een beknopte samenvatting van Vitamine HBS die aan deze kaarten ten grondslag ligt. 

Kaarten als coachmiddel 

Als coach of begeleider kun je je klant uitnodigen een kaart te trekken. Elke kaart biedt volop mogelijkheden deze op het leven van de klant te leggen en erover in gesprek te gaan.