Arts en intuïtie

Een inspiratie ontstaat bij mij vaak door zaken die ik hoor, lees of ervaar. Deze keer was de bron van inspiratie een oproep die ik ergens op internet las. Het was een oproep aan artsen. De artsen werden opgeroepen niet basis van intuïtie, maar op basis van kennis te handelen. Wat mij betreft een onjuiste oproep. Die iemand die daar behoefte aan heeft vanzelfsprekend wel mag doen.

Wat maakt die oproep onjuist?

Een mens is een holistisch wezen. Zoals ik al vaker uitlegde, betekent dit dat een mens meer is dan alleen een verstand en een lichaam. Er is een derde on-be-grijpbaar deel. Een deel dat niet bewijsbaar en niet pakbaar is. Maar als je écht voelt en naar je leven kijkt, niet te ontkennen is. Helaas is dat deel niet rationeel uitlegbaar. In onze verstandsmaatschappij, heeft dat derde deel – dat ik de ziel noem – het erg lastig. Het is vechten tegen de bierkaai. Dat derde deel geeft namelijk zeer veel informatie aan een mens. Maar dat derde deel wordt niet herkend en niet erkend. Waardoor er niets met die informatie gedaan wordt.

Intuïtie is zielinformatie

Die informatie is je intuïtie. Het is echter vaak informatie die opkomt op een moment dat het jou als mens niet uitkomt. Of informatie waar je niet op zit te wachten. En het gaat vaak om zaken waarvan je verstand vindt dat je die informatie niet kunt hebben en dus ook niet mag gebruiken. Terwijl die zielinformatie slechts één doel heeft: jou als holistisch wezen verder helpen. Je wordt daardoor ‘geïnformeerd’ over zaken die juist of onjuist voor je zijn. Zoals gezegd gaat het vaak om informatie waar je niet op zit te wachten. Je verstand heeft vaak van alles bedacht en doordacht en dan komen die zielberichten. Het voelt niet goed. Maar ja, dat gevoel. Weg ermee. Je verstand heeft immers allang besloten dat het goed voor je is. En dan opeens roept de ziel: niet doen, het is onjuist. Of andersom. De ziel zegt: Doen, terwijl je verstand allang besloten heeft (vaak onder omgevingsdruk) het niet te doen.

En wat gebeurt dan meestal: de intuïtieve en zielinformatie wordt weggeredeneerd. En daarmee verdwijnt een zéér belangrijke wegwijzer in je leven… Beetje jammer.

Onderlinge verbondenheid tussen mensen

Dat derde deel heeft nog een ander bijkomend voordeel. En dat is dat jouw ziel met alle zielen een verbinding heeft. Er is op de een of andere manier contact tussen alle zielen. Dat zorgt er dan ook voor dat jouw ziel dingen ‘weet’, die jouw verstand niet weet of begrijpt. Omdat die afkomstig is uit een andere bron. De ziel of intuïtie van een ander. Dat wat intuïtief in je op komt is altijd juist. Altijd? Ja, altijd!  Ook al kun je niet verklaren waar die informatie vandaan komt.

Maar helaas, juist betekent niet dat je er direct blij van wordt. Of dat het bevestigt wat je uitgedacht hebt. Juist betekent dat het voor jou als holistisch wezen dienend is. En dat is lastig. Luisteren naar iets dat andere informatie geeft dan die je verwacht. En waar je op korte termijn zelfs niet vrolijk van wordt. Als je bereid bent je zielinformatie serieus te nemen, ga je op langere termijn de juistheid ervan ervaren. Je gaat ondervinden dat de informatie wel degelijk juist is. Voor jou. En daarmee als vanzelf ook dienend is voor andere holistische wezens.

De intuïtie van de arts

Elke arts is een holistische wezen. Met een derde deel. Met een ziel dus. Helaas wordt in de artsenopleiding geen aandacht aan die ziel besteed. Dat maakt dat artsen ook niet geleerd hebben hun intuïtie in te zetten. Waarmee ik bedoel dat ze dat wat in hen opkomt vaak, al dan niet bewust, afdoen als onzin. Terwijl het geen onzin is.

Het zou zo maar kunnen zijn dat op de een of andere manier de ziel van een patiënt, de arts ondersteunt in zijn of haar werk. Ik ben zelf geen arts, maar ondersteun wel veel mensen. Ik merk heel vaak dat het verstand van een klant er voor zorgt dat de intuïtie niet gevolgd wordt. Daardoor wordt de dienende informatie niet gebruikt en lopen mensen vast. Ook lichamelijk. Ziek worden dus. Als je als begeleider (als arts dus ook!) bereid bent naar je eigen ziel te luisteren, pik je ook de zielsignalen van je klant op. Helder als glas. Op die manier wordt de verstandelijke blokkade van de klant omzeild en komt de juiste informatie voor de klant wél ter beschikking.

Oproep

Ik wil dan ook via deze inspiratie een oproep doen. Niet alleen aan artsen en begeleiders, maar aan elk holistisch wezen. Elk mens dus. Luister naar je ziel, naar je intuïtie. Als je luistert en overweegt iets met die intuïtieve informatie te doen, is dat niet alleen voor jou als begeleider nuttig, maar zeker ook voor de klant.

Naar je intuïtie luisteren en jouw ziel openzetten voor de informatie van een ander, vergt nog een klein detail. En dat is oprechte aandacht voor de ander. Daarover schreef ik al eerder.

Heb je wat gevoel bij mijn oproep? Deel hem dan in je omgeving. Zeker in de medische wereld.

Heb je er nog niet helemaal een gevoel bij? Maak dan een afspraak om het er eens over te hebben. Ik kom ook graag mijn verhaal met jou en je collega’s delen. Je kunt je ook inschrijven voor de Opleiding Systemisch Werken & Coachen. Dan ervaar je in acht dagen deze andere kijk op het inzetten van je intuïtie.

Misverstand voorkomen

Om misverstanden te voorkomen: dit is geen marketing offensief. Geen reclame voor onze diensten an sich. Het is een oproep die – als deze breed in de maatschappij gevolgd wordt – er voor zorgt dat een betere en rustigere maatschappij ontstaat. Waarin mensen meer in balans zijn, het welzijn toeneemt en mensen veel minder snel vastlopen. En als dat wel gebeurt, dan gaan mensen en begeleiders/ondersteuners zien wat er gedaan kan worden om weer te ontkoppelen. En wie wil dit nu niet?