Wat is holistisch?

Als je het woord ‘holistisch’ googelt, krijg je ongeveer 302.000 resultaten. En dat in ongeveer 0,40 seconden. De techniek staat voor niets.

De Roestenburgh heeft op veel zaken een andere kijk. Niet beter of slechter. Alleen anders. En zo geldt dat ook voor holistisch. Vaak is onze manier van kijken eenvoudiger dan de manier waarop maatschappelijk over het algemeen naar dingen gekeken wordt.

Wat is holistischHolistisch is voor ons dan ook simpel. In het kader van alles wat De Roestenburgh te bieden heeft aan opleidingen, workshops en individuele begeleiding, wil holistisch zeggen dat een mens uit meer bestaat dan alleen een verstand en een lichaam. Er is een derde on(be)grijpbaar deel. Dit derde deel, dat wij de ziel noemen, zou zomaar eens het belangrijkste deel van de mens kunnen zijn. In onze ogen is dat het belangrijkste deel, omdat de mens leeft om die ziel te ontwikkelen. Daar is niets zweverigs aan. Het is alleen vaak niet verstandelijk uit te leggen. En daarom willen mensen vaak niet op deze manier kijken.

Voor ons is dat niet alleen jammer of een gemiste kans. Het is veel erger dan dat. Als het zo is (en zoals gezegd, wij kijken er zo tegen aan) dat een mens op aarde rondloopt om zijn of haar ziel te ontwikkelen, dan is het nogal rampzalig als een ziel niet herkend en erkend wordt. Want hoe kun je aandacht besteden aan iets dat zich dient te ontwikkelen als je vindt dat dat deel er niet is?

Jezelf ontwikkelen

Voor De Roestenburgh is een systemische kijk op jezelf en de wereld het ultieme middel om aandacht aan je ziel te geven. Het is een manier van leven, die gebaseerd is op een aantal systemische krachten of uitgangspunten. Krachten die er altijd zijn en die zich in je onbewuste bevinden, maar geweldige gevolgen hebben als ze uit balans raken of verstoord worden. Terwijl het toch erg eenvoudig is om deze verstoringen te voorkomen. Als je je tenminste bewust bent van de basisprincipes.

En zo vinden het holistisch mensbeeld en het systemisch gedachtegoed elkaar bij alles wat De Roestenburgh aanbiedt. Het klinkt misschien simpel, maar je kunt met je hele holistische wezen écht anders in het leven gaan staan. Als je écht persoonlijk wilt ontwikkelen, kijk dan holistisch en systemisch naar jezelf en de wereld. Er zal een wereld voor je opengaan.

Daarom vormen zowel het holistisch mensbeeld als de systemische uitgangspunten het bestaansrecht van De Roestenburgh. Het is onze passie om deze visie uit te dragen. Omdat het onze overtuiging is dat iedereen die op deze manier kijkt, stabieler, energieker en gelukkiger in het leven komt te staan. En daardoor zal de wereld er uiteindelijk beter uit gaan zien. Niet alleen voor het holistisch wezen mens, maar voor alles wat leeft en deel uit maakt van de natuur. En wie wil daar nu niet aan bijdragen? Een mooie start is dan de opleiding Systemisch Werken & Coachen.