Wat maakt nou het systemisch gedachtegoed zo interessant en boeiend?

Het systemisch gedachtegoed is gebaseerd op een aantal uitgangspunten, waarvan de meest belangrijke is dat in elk systeem, in elke relatie een aantal krachten, of uitgangspunten aanwezig zijn. Altijd. Of je dat nu leuk vindt of niet.

Deze krachten spelen op onbewust niveau. Tot het moment dat je je ervan bewust wordt. Dan blijven het krachten die je niet kunt veranderen, maar er wel rekening mee kunt houden. Zelfs mee kunt spelen. Ik noem het bewust spelen omdat het een mooie, vriendelijke en nooit beschadigende manier van handelen is.

Bewustwording

BewustwordingHet belangrijkste van inzicht in deze systemische principes is, dat je je bewust wordt van alles wat jíj kunt doen om een situatie te veranderen. En daarbij hoort dat je ook gaat zien wat je niét kunt veranderen. Dan is het niet zo moeilijk je voor te stellen dat je in die niet veranderbare zaken ook geen energie hoeft te steken. Die energie kun je dan weer gebruiken voor zaken waar je wél invloed op hebt!

En dat heeft dan weer tot gevolg dat je anders met situaties en mensen om gaat. Dat je rustiger wordt, bewuster leeft en het leven boeiend gaat vinden. Het is zelfs zo dat inzicht in de systemische krachten – zoals één van de deelnemers aan de Opleiding Systemisch Werken / Systemisch Coachen meldde – het begin van transformatie kan zijn.

Mooi toch ?!