Veranderen

  • Ver
  • Anderen

Eerder schreef ik al over weerstand. Nu een kort stukje over veranderen. Wat maakt veranderen vanuit systemisch oogpunt lastig?

Als je het woord ‘ veranderen’ uit elkaar trekt ontstaat ver – anderen; de afstand tussen jou en anderen wordt groter. En dat is beangstigend. Onder deze angst ligt een systemische kracht. Deze kracht – Plek genoemd – heeft in zich dat elk mens een plek nodig heeft om te kunnen functioneren. Sterker nog : om te kunnen leven!

Plek

Een ver – andering knaagt aan je Plek. Aan de plaats en ruimte die je hebt. Fysiek en emotioneel. Waar je misschien heel veel moeite voor hebt moeten doen of veel voor hebt opgeofferd. En die je nu dreigt te verliezen. De meest voorkomende reactie is dan dat je helemaal stilvalt, niets meer doet. Of juist het tegenovergestelde. Volop en vaak Veranderingoverdreven in actie komen. Hiermee zijn meteen de twee meest voorkomende reacties op veranderingen verklaard. Geen (re-)actie of actief in verzet.

Dé oplossing om een verandering succesvol door te voeren is dan ook tweeledig. Op eerste plaats respect tonen voor de huidige plek en als tweede het ‘garanderen’ van een nieuwe Plek. Dat betekent dat in de huidige situatie de nieuwe Plek een serieus onderwerp van gesprek moet zijn. En er moet duidelijkheid zijn over de nieuwe Plek! Zodat iemand niet – opnieuw – op zoek moet naar een passende Plek. Bied iemand vertrouwen, veiligheid én een Plek! Veranderingen zullen dan makkelijker doorgevoerd maar zeker geaccepteerd worden. Ook als blijkt dat in het nieuwe systeem geen Plek voor iemand is.

Systemisch coachen

Bovenstaande is niet zomaar een redenering. Op deze manier werken, is op een andere manier veranderingen begeleiden. Het is een vorm van systemisch coachen van veranderingen. En zoals regulier coaching te leren is, is ook systemisch coachen iets wat je kunt ontwikkelen. Met als start inzicht verkrijgen in de systemische principes. Daarna kun je hiermee gaan werken. Er mee gaan spelen als het ware. Ik noem het bewust spelen omdat het een mooie, vriendelijke en nooit beschadigende manier van begeleiden is. En wie wil nu niet veranderingen succesvol én met respect voor mens, team en organisatie ondersteunen ?