Een kleine toelichting op de B van de vitamine HBS

De H staat voor Holistisch, de B voor Boeddhistisch en de S voor systemisch.

De combinatie van deze drie zorgt voor een boeiend leven. Het biedt jou – als jij daarvoor kiest – handvatten en daardoor de mogelijkheid de switch van OVER – leven naar LEVEN te maken.

Lijden

Elk mens heeft regelmatig met lijden te maken. Lijden is alles wat jij niet wilt. Lijden is dus erg persoonlijk. Daarnaast bestaat er klein en groot lijden.
Een voorbeeld van klein lijden is het overvallen worden door een fikse plensbui als je een rondje aan het fietsen bent. Een duidelijk voorbeeld van groot lijden, is het ernstig ziek worden of overlijden van een naaste.

Verdriet

Wat heeft lijden dan met Boeddhisme te maken?

Eén van de basisuitgangspunten van het Boeddhisme – één van de vier edele waarheden – is dat in élk leven lijden voorkomt. Als je dit leest, zul je deze waarheid niet kunnen ontkennen. Ook al zou je dat willen. Je kunt lijden dan ook niet voorkomen, ontlopen of verstoppen. Dat wil niet zeggen, dat je niets met dat lijden kunt doen.

Als er lijden op je pad komt, kun je daarvoor weglopen en daardoor het lijden ondergaan. Het lijden blijft bestaan en gaat een blokkerende rol in je leven spelen. Met grote kans dat je er uiteindelijk aan onder door gaat. Of je kunt onderzoeken wat jij met dat lijden kunt doen. Ik noem dat omgaan met het lijden. Als je met je lijden om wilt gaan, stel jezelf dan twee vragen:

  1. Wat maakt dat ik wat nu gebeurt als lijden ervaar?
  2. Wat kan ik doen om het lijden te verminderen en/of in de toekomst te voorkomen?

Dat lijkt eenvoudig. En dat is het ook. Zeker omdat je, als je deze weg bewandelt, je géén energie steekt in het strijden tegen het lijden. Dat lijden is er immers. Strijden tegen iets wat er is, is energie met bakken over de balk gooien. Niet strijden heeft als gevolg dat je al je beschikbare energie kunt steken in het omgaan met lijden. Met als gegarandeerd resultaat dat je het lijden veel minder als lijden zult gaan ervaren. Door dit te doen, zet je lijden om in leiden: je neemt de regie over je leven – weer – in eigen hand.

Meer weten?

Wil je meer weten over de vitamine HBS, neem dan contact op of schrijf je in voor een van onze opleidingen:

Opleiding Holistisch & Systemisch Leven

Opleiding Systemisch Werken & Coachen

Opleiding Rouwtherapeut, Rouwbegeleiding

ziel strijdt niet