Alleen

De letterlijke betekenis is “zonder gezelschap”. Emotioneel gezien kent dit woord twee uitersten. Twee begrippen, die de lading goed dekken.
Eenzaamheid staat voor de pijnlijke kant van het ‘zonder gezelschap’ zijn. Vaak is dit niet vrijwillig gekozen en soms wordt de weg naar gezelschap niet meer gevonden of er is niet genoeg energie om naar gezelschap op zoek te gaan.
Afzondering staat voor de mooie kant van alleen zijn.  Rust, bezinning en de mogelijkheid ongestoord je gedachten naar binnen te keren. Op zoek gaan naar dat wat je echt belangrijk vindt. Soms is er lef voor nodig om de afzondering te zoeken. Zeker in onze huidige 24-uurs maatschappij waarin je geleefd wordt.

Alleen

Helaas zijn veel mensen structureel eenzaam

Bewust kijken naar je eenzaamheid kan helpen de pijnlijke kant te verzachten en misschien ontdek je de oorzaak van je eenzaamheid. Wellicht is bewustwording van de oorzaak net dát duwtje dat je nodig hebt om op zoek te gaan naar gezelschap. En wie weet lukt het je dan genoeg energie bijeen te sprokkelen om uit de hoek van isolement te stappen. Om op die manier je eigen pijn te verzachten. En die van een ander…..
Want het zou kunnen zijn, dat die ander net dát duwtje van jou nodig heeft. Vergeet hierbij niet dat ‘alleen’ ook ‘al(l)één’ is. Dus wie wacht op wie ?
En schaam je niet voor je eenzaamheid. Er is niets om je voor te schamen.
Vraag hulp en gezelschap als je daar behoefte aan hebt en weiger hulp niet vanuit trots, schaamte of welke ego – gerelateerde reden dan ook.