Wat is een schrikkeljaar?

Een schrikkeljaar. Dat betekent dat 2020 geen 365, maar 366 dagen telt. Die extra dag is éénmaal in de 4 jaar nodig omdat het de aarde niet lukt om in 365 dagen een baan rond de zon te draaien. Daar is afgerond per jaar 6 uur meer voor nodig. In 46 voor Christus voerde Julius Caesar de Schrikkeldag in. Door elke 4 jaar één dag tussen te voegen, is de disbalans tussen onze jaartelling en de tijd die de aarde nodig heeft een rondje om de zon te maken, zo goed als opgelost. De schrikkeldag is 29 februari. De naam ‘schrikkeljaar’ is een vervorming van  het Middelnederlandse ‘scricken’, dat  zoiets als ‘springen’ betekent. Om die reden staat de kikker in een aantal landen symbool voor de Schrikkeldag. Een kikker kan immers ver springen.

Kikker

Extra week

Er iets nog iets bijzonders aan 2020. Het is ook een jaar met 53 weken in plaats van 52. Dit heeft te maken met het feit dat ooit bepaald is dat de eerste week van een jaar minstens vier dagen moet tellen. In de praktijk betekent dit dat week 1 van een jaar een donderdag in zich moet hebben. Omdat week 1 van 2021 start op vrijdag, kan die eerste week geen 4 dagen omvatten. Daarom krijgt 2020 een extra week: week 53. Week 1 van 2020 start daardoor op maandag 4 januari.

Tradities

Het invoeren van de Schrikkeldag heeft er in veel culturen voor bijzondere gebruiken gezorgd. Zo mag in een aantal landen op die dag een vrouw een man ten huwelijk vragen. En dat is niet altijd vrijblijvend. Bij weigering werd er soms een ‘straf’ opgelegd. Een man moet bij weigering bijvoorbeeld de vrouw handschoenen geven zodat zij haar handen kan bedekken. Niemand kan dan zien of ze wel of geen trouwring draagt…………

In andere culturen brengt trouwen in een Schrikkeljaar ongeluk of staat een Schrikkeljaar garant voor een slechte oogst.

2020 en De Roestenburgh

Wat heeft dit met De Roestenburgh te maken?

Tsja, een mooie vraag. Met een antwoord.

Om te beginnen heb je dus in 2020 één dag een één week extra om je te verdiepen in de vitamine HBS. De Holistische, Boeddhistische en Systemische kijk op jezelf en de wereld.

Daarnaast is 2020 zoals gezegd een bijzonder jaar. Niet alleen vanwege de extra tijd die je hebt, maar zeker vanwege het feit dat het een bijzonder jaar is. Een Schrikkeljaar. Waarvoor de kikker symbool staat.

2020 en JIJ

Is 2020 dan geen geweldig jaar voor jou? Om een geweldige sprong te maken? Je verdiepen in vitamine HBS is die sprong. Het is een sprong die je gegarandeerd rust brengt.  Die zorgt voor een bredere en liefdevollere kijk op jezelf en de wereld. Die er niet voor zorgt dat je leven altijd leuk en succesvol is. Dat kan namelijk niet. Maar er wel voor zorgt dat je leuk en succesvol heel anders gaat zien. En daardoor als vanzelfsprekend succesvoller zult worden. Een sprong die er voor zorgt dat je bewuster in het leven gaat staan. Waardoor je veel beter en rustiger met alles wat je op pad komt, om kunt gaan.

Is het een toversprong dan?

Nee, natuurlijk niet. Toveren bestaat niet. Het is een vooruitgang. Het helpt je niet alleen vooruit, maar ook met een gang vooruit. Een sprong die je je altijd zult blijven herinneren en waarvoor je in alle jaren die na 2020 komen jezelf dankbaar zult zijn dat je de sprong gemaakt hebt.

Welke sprong?

Zoals een kikker kiest welke kant hij op springt en hoe ver hij wil gaan, kun jij dat ook doen.

Wat mogelijkheden:

Opleiding Holistisch & Systemisch Leven. OHSL

Je kunt kiezen voor een korte vierdaagse opleiding die over jou gaat. In deze opleiding is sprake van toelichten, doorgronden, ervaren en toepassen van HBS. Waarbij wij het eerste aspect voor onze rekening nemen en jij aan de slag gaat met de overige drie. In de opleiding is voldoende ruimte om eigen casussen en persoonlijke situaties te bespreken. Vanzelfsprekend alleen als jij dat wilt! De opleiding gaat dus over JOU!

Wij garanderen inzicht. Inzicht dat we je niet zomaar kunnen geven, maar dat je als vanzelfsprekend opdoet als je onze opleiding volgt. Op basis van die inzichten, kun je besluiten anders te gaan handelen. Het is je eigen keuze.

Opleiding Systemisch Werken & Coachen. OSW

Als je naast je eigen ontwikkeling wilt onderzoeken op welke manier je anderen kunt ondersteunen en geïnteresseerd bent in het fenomeen (familie)opstellingen, is de 9-daagse Opleiding Systemisch Werken & Coachen een mooie gelegenheid om van 2020 een bijzonder jaar te maken.

Opleiding Rouwbegeleiding, Rouwtherapeut. OR

Elk mens heeft in het leven met verliezen te maken. Niet verwerkte verliezen blokkeren de vooruitgang in iemands leven. Sprongen maken wordt dan lastig. Verliezen écht verwerken, zodat je voorbij een verlies kunt gaan leven, kan alleen als je holistisch en systemisch naar je verlies kijkt. Die manier van verliesverwerking leer je in onze Opleiding Rouwbegeleiding, Rouwtherapeut. Een 8-daagse opleiding waarin je verliezen anders zult gaan ervaren en inzichten opdoet die maken dat jij (en daardoor de mensen die je begeleidt) voorbij een verlies kunnen gaan leven. Verliezen zijn dan niet langer blokkerend, maar vaak stimulerend.

Tot slot

Wij wensen jullie een mooie afsluiting van 2019. Voor 2020 wensen wij jullie de moeD een sprong te maken.

Welke dan ook.

Sprong