Voorbereid zijn

“Het feit dat ik doodga, moet eerst nog bewezen worden “

Harry Mulisch

Als je eenmaal leeft, staat slechts één ding vast: je zult ooit overlijden. Veel mensen, die volop in het leven staan denken niet na over de dood. Dat vinden ze bedreigend, eng of een vorm van “de goden verzoeken”. Als ze al stil staan bij de dood, gaat het meestal over financiële of materiële zaken. Wat moet er met het huis, de auto, de eigendommen? Dat leidt dan tot een testament. Maar slechts zelden wordt stil gestaan bij de afscheidsbijeenkomst.  Het is nog geen algemeen gebruik beslissingen te nemen over de manier waarop het afscheid plaats kan vinden.

Het leven van een mens, speelt zich af tussen de geboorte en het overlijden. In de eerste periode van elk leven, worden beslissingen voor je genomen. Langzaam maar zeker, krijgt elk mens meer invloed op zijn leven en op enig moment worden beslissingen zelfstandig genomen.

Waarom zou jij, die je leven geleefd, beleefd en doorleefd hebt en daarin vaak belangrijke beslissingen genomen hebt, de besluiten rondom het  afscheid niet zelf nemen?

Op DIT moment. Nu je nog volop in het leven staat?

Als ritueel begeleider kan De Roestenburgh hierin iets voor je betekenen. Gezamenlijk kijken we naar de mogelijkheden en leggen we vast wat je wensen zijn. Je kunt hierbij denken aan de plaats van het afscheid, de teksten, de sprekers, de muziek, eventuele rituelen en de manier waarop je je overlijden aangekondigd wilt hebben en wie deze aankondiging dienen te ontvangen.

Géén uitvaartondernemer

Om misverstanden te voorkomen: De Roestenburgh is géén uitvaartondernemer. Een uitvaartondernemer houdt zich bezig met de organisatie van een uitvaart. De Roestenburgh richt zich alléén op de inhoudelijke kant van de afscheidsbijeenkomst. De verzorging van de totale uitvaart  kan dan ook niet door ons verzorgd worden. Onze ondersteuning richt zich op de inhoud van je afscheidsdienst en eventueel het leveren van een bijdrage daaraan.

” Nooit heb ik gevraagd om geboren te worden, 

toch ben ik geboren en opgevangen. 

Nooit heb ik gevraagd om te sterven,

toch ben ik overleden. 

Dus twijfel ik er niet aan dat ik weer opgevangen zal worden, 

hoe dan ook. “

Anoniem.

Rouw

TOT SLOT

Je kunt de rouw van je nabestaanden niet wegnemen.  Rouwen hoort  – zoals de dood – immers bij het leven. Wél kun je met onze hulp in je afscheidsdienst een warme basis leggen voor de rouwperiode, die je naasten moeten doorstaan na je overlijden.

Op deze manier stel je de afscheidsdienst niet in dienst van je overlijden, maar wordt het de viering van je leven !

Als je meer informatie wilt, neem dan contact op.
Wij komen graag bij je langs om een toelichting te geven.