Juni

De zesde maand van het jaar. Althans volgens de Gregoriaanse kalender die wij hanteren. De kans bestaat dat juni 2018 weer één of ander record breekt sinds het begin van de regelmatige metingen in 1706. Dat is ruim 300 jaar geleden. Het zou zomaar de warmste maand, natste maand, droogste maand of zoiets kunnen worden. Hoe belangrijk is het? Dat juni wellicht de warmste, natste of droogste maand wordt? Is het erg? Hebben wij er last van? Elke keer dat ik berichten hierover lees, verwonder ik mij erover dat wij mensen kennelijk op de een of andere manier vast willen houden aan dat wat was. Juni hoort niet (te) warm/droog/nat te zijn. Maar waarom niet?

JuniOoit – in de laatste IJstijd, zo’n 21.000 jaar geleden – zag Nederland er heel anders uit en daalde ’s nachts de temperaturen tot min 30. Alles verandert. Ook het weer dus. Ik weet dat er discussie is over de rol die de mens heeft op de verandering. Opwarming van de aarde etc. Ik ben ervan overtuigd dat wij mensen de aarde anders gebruiken dat welke ander levend wezen dan ook. En dat alles wat wij met de aarde uithalen, niet zo positief is. Wij verbruiken of erger nog, misbruiken, de aarde. Andere levende wezens gebruiken de aarde. Dat lijkt een klein verschil, maar dat is het niet.

Misschien helpt het ons allemaal als wij eens zouden beginnen in je eigen, directe omgeving te kijken of je de aarde, de natuur gebruikt, verbruikt of misbruikt. Als je daar écht naar durft te kijken en je best gaat doen van misbruiken en verbruiken, gebruiken te gaan maken dan blijven er veranderingen plaatsvinden. Juni wordt dan in de toekomst nog warmer, droger of natter. Maar dan is dat een natuurlijke ontwikkeling en niet een gevolg van misbruik dat wij als mensen van de aarde maken.