Systemisch werken in de zorg

Iedereen die in de zorgsector actief is, werkt met mensen. Vaak met mensen die met een probleem worstelen. Dat probleem kan groot of klein zijn. Het kan incidenteel of structureel zijn. In ieder geval is er altijd een zorgverlener nodig om het zorgprobleem op te lossen.
Helaas zijn er ook problemen die niet op te lossen zijn. Een handicap of ziekte, die zorgt dat iemand niet zelfstandig kan leven. In deze gevallen begeleidt de zorgmedewerker iemand bij een zo zelfstandig mogelijk leven.

Eén van de punten die in de zorgsector spelen, is het ontstaan van een afhankelijkheidsrelatie. Een relatie waarin de patiënt op de een of andere manier afhankelijk is van de zorg die verleend wordt. Een natuurlijk verschijnsel, dat helaas regelmatig voor problemen zorgt. Problemen die voorkomen of beperkt kunnen worden.

Wil jij meer weten over systemisch werken in de zorg? Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Vraag dan informatie aan, kom langs of bel gewoon even.

De relatie tussen zorgverlener en cliënt

Deze vraagstukken zijn namelijk een gevolg van de systemische krachten die in elke relatie spelen. Dus ook binnen de relatie tussen verzorgende en verzorgde. Het gaat niet om geheimzinnige dingen, maar om natuurlijke principes die altijd spelen. Deze krachten, die ook wel basisprincipes worden genoemd, spelen op onbewust niveau. Ze zijn altijd aanwezig. Zoals de zwaartekracht er ook altijd is. Die zwaartekracht zie je niet. De gevolgen wel. En als je weet dat de gevolgen veroorzaakt worden door iets dat je niet ziet, kun je vaak de gevolgen voorkomen.

Zo werkt het ook bij de systemische krachten. Verstoringen binnen deze krachten, hebben gevolgen. Meestal ongewenste gevolgen. En deze gevolgen zijn wel zichtbaar. Daar merk je dus iets van. En als je inzicht hebt in de oorzaak van het gevolg dat je ondervindt, kun je in de toekomst die vervelende gevolgen zoveel mogelijk beperken. Hierdoor kun je als zorgverlener betere zorg gaan verlenen. Omdat je gaat inzien wat je kunt doen om een ongezonde afhankelijkheidsrelatie te voorkomen. Zodat de zorg beter in balans is. Zorg die verder gaat dan de fysieke of materiële zorg. Het is een utopie te denken dat alle problemen door inzicht in het systemische krachtenveld worden opgelost. Maar dat er veel ellende voorkomen kan worden, is wel duidelijk.

Workshop of lezing als maatwerk.

Indien je als zorgorganisatie daarvoor belangstelling hebt,  zijn wij graag bereid ons verhaal te komen vertellen. Wij nemen jullie dan mee in onze holistische benadering en geven we je inzicht over systemisch werken in de zorg. Wij kunnen we dan ook direct jullie aanpak en manier van werken door een systemisch bril bekijken.  Volledig maatwerk dus. Dat geldt ook voor de duur van de workshop of lezing en het aantal mensen dat aanwezig kan zijn. Ook maatwerk!  Neem gerust contact met ons op.

Opleidingen

Inzicht in systemisch werken in de zorg resulteert niet alleen in het verlenen van betere zorg. Het inzicht zorgt er ook voor dat je in je privéleven een betere balans kunt aanbrengen. Het is een inzicht met een dubbel resultaat: in zowel je privé- als professionele leven. Er zijn dus meerdere redenen om de opleiding systemisch werken & coachen te gaan volgen.

Daarnaast heeft iedereen in de zorg te maken met mensen die een verlies te verwerken hebben. Het verlies van hun gezonde lichaam. Als je breder en diepgaander wilt kijken naar verliezen en wat je als ondersteuner daarbij kunt betekenen dan is de opleiding Rouwbegeleiding, Rouwtherapeut een mooie en verdiepende aanvulling op alles wat je al weet en in je hebt.