Cijfers

2018

In dat jaar werd Nederland wekenlang, van februari tot eind april, geteisterd door een griepepidemie. De cijfers van toen, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): 16.000 ziekenhuisopnamen en een oversterfte (meer sterfgevallen dan gemiddeld) van 9444 mensen in 18 weken tijd.

2020

22 april 2020: aantal ziekenhuisopnames 10.022 en 4054 sterfgevallen als gevolg van Coronavirus.

Op zich al knap dat dit soort dingen meetbaar zijn……

Appels en peren

Vanzelfsprekend kun je geen appels met peren vergelijken. En ja, Corona is nieuw en veel mensen hebben (nog) onvoldoende weerstand tegen dit nieuwe virus opgebouwd. Het slechte nieuws is dat je als je te weinig weerstand hebt, Corona dodelijk kan zijn. Zeker bij mensen die nu al ziek zijn of als gevolg van andere factoren niet in staat zijn de benodigde  weerstand op te bouwen. Bij deze mensen is de kans groot dat zij nooit weerstand op zullen gaan bouwen. Als dit een klein beetje waarheid zou zijn, is het enige mogelijke voordeel van het scala aan ge- en verboden nu, dat er niet nog meer mensen tegelijk aan het virus overlijden. Maar ten koste van wat? De kans dat ze er toch ooit aan overlijden, blijft echter zeer groot. Gevolg van de maatregelen is wel dat het laatste levensdeel van deze mensen ernstig beperkt wordt. Mensen in verzorgingshuizen, die geen bezoek van naasten meer mogen ontvangen, raken geïsoleerd en een groot aantal van hen snapt niet wat er speelt. Het einde van het leven boezemt veel mensen in een gewone situatie al angst in. Laat staan als je dit laatste stuk zonder naasten moet gaan. Mantelzorgers raken overbelast en de toch al kwetsbare verhoudingen in relaties tussen zieke en gezonde mensen, komen nog verder onder druk te staan.  Daarnaast ontstaan ook spanningen tussen mensen die de regels nauwgezet willen volgen en anderen die de voorschriften anders interpreteren.

Helaas word je, als je je anders gedraagt, al snel geschaard onder de groep a-socialen. Ik had onlangs een gesprek met iemand die de 1,5 meter afstand heilig verklaard heeft. Dat mag, waarom niet? Het gedoe ontstond toen hij eiste dat iedereen 1,5 m van hem vandaan moest blijven. M.i. helemaal prima als iemand 1,5 m afstand wil houden. Blijf dan bij een ander uit de buurt en stap zelf terug. Een HBS uitgangspunt is dat je alleen jezelf kunt veranderen. Je kunt iemand wel uitnodigen te veranderen. Door vriendelijk te vragen op afstand te blijven dus. Als die ander dat niet doet, is dat een ’tgvj’. Dat betekent typisch geval van jammer. Dan blijft over dat je zelf afstand bewaart. Een stap terug doet dus. Houd de verantwoordelijkheid bij jezelf in plaats van die bij de ander neer te leggen, die ander uit te kafferen of als a-sociaal te bestempelen. Waardoor het alleen maar lijkt alsof je zelf goed bezig bent.

Recessie?

Er worden vrachten geld zonder ‘gezonde’ afweging in de economie gepompt. Om alle economische nadelen van de maatregelen op korte termijn te verzachten. En er moet en zal een app komen die helpt met Corona om te gaan. Tegen alle adviezen van deskundigen in. Waar zijn de apps rondom griep en andere overdraagbare ziekten?

Het zou zo maar kunnen zijn dat een recessie in aantocht is. Op zich geen punt. Die waren er eerder en zullen van tijd tot tijd voorbij komen. De eventueel komende recessie gaat ook weer voorbij. En hoe belangrijk is geld nu eigenlijk? Dat is het voordeel van alles wat rondom het Coronavirus speelt: de focus op geld is bij veel mensen minder geworden.

De vraag is alleen hoe omgegaan zal worden met een recessie. Ik ben geen econoom of financieel deskundige, maar een economische crisis starten met een lege schatkist lijkt mij niet handig.

Zeg ik daarmee dat de overheid ondernemers niet moet steunen? Natuurlijk niet. Maar je kunt je afvragen of de overheid door alles wat verordonneerd is, zelf geen bijdrage levert aan alle huidige problemen en alle ellende die nog gaat komen. Vanuit een wanhopige poging regie op het leven en de maatschappij te houden. Maar er is geen regie op het leven. Geen enkel leven is maakbaar. Niet door welke politieke stroming dan ook. Het mooie is dat elk leven wel leefbaar is. Als je doet wat bij jou past. Niet alleen doen wat verstandelijk bij je past of wat anderen je voorschrijven. Nee, doen wat juist voelt. Heb de moed te voelen wat voor jou juist is en daarnaar te handelen. Ook als je verstand zegt dat iets niet goed voor je kan zijn. Want dat wat juist is, is niet altijd hetzelfde als wat jij bedacht hebt!

Juiste weg

In mijn ogen is er maar één juiste weg. En die bestaat uit meerdere stappen. Ga om te beginnen op zoek naar de oorzaken van alles wat nu speelt. Daar schreef ik al eerder over.

En aanvaard ten diepste dat in elk leven lijden voorkomt. Deze Boeddhistische Edele Waarheid 1, is niet te ontkennen. Door niemand. Verzet je niet tegen dat lijden, maar kijk waar het vandaan komt, wat de oorzaak is en wellicht heeft het lijden een boodschap voor je. Ik noem dat omgaan met het lijden. Als je dat wilt én doet, dan verandert je leven – en daarmee de kijk op het Coronavirus – gegarandeerd. En je stopt met het ondergaan van het lijden.

Is dat lastig, moeilijk of slechts voor weinigen weggelegd? Nee, het tegendeel.

Iedereen die zich verdiept in de vitamine HBS (Holistische, Boeddhistische & Systemische kijk op het leven) gaat dit als vanzelf doen. Het is geen langdurig of geldverslindend traject. In een week of 10 kun je inzichten opgedaan hebben in de vitamine HBS. En dan kun je bewust kiezen hoe je met alles wat in je leven gebeurt, omgaat. Dus ook met Corona. En de cijfers daarover.