Wat is een burn-out?

Over wat een burn-out precies is, daarover lopen de definities en daarmee de meningen uiteen. Waar overeenstemming over bestaat is dat een burn-out een veelvoorkomend probleem is in onze maatschappij. Een probleem met immense gevolgen voor degene die er persoonlijk mee te maken krijgt, diens zakelijke omgeving én diens privé omgeving. Het zou zomaar eens één van de grootste maatschappelijke verstoringen op dit moment kunnen zijn.

Voor De Roestenburgh is het ontstaan van een burn-out in basis simpel. Zonder de gevolgen te willen bagatelliseren is het een verstoring van je energiebalans. Je energieniveau is te laag om nog normaal te kunnen functioneren. Erger nog. Vaak is sprake van een ernstig tekort aan energie. In extreme gevallen zelfs géén energie meer voor wat dan ook. Een mens valt letterlijk en figuurlijk stil. De reguliere aanpak bestaat uit het weer aanvullen van het energieniveau. Dat is belangrijk, maar een structurele en duurzame aanpak vraagt daarnaast een zoektocht naar de oorzaak, naar de bron van het energielek. Als er alleen voor gezorgd wordt dat het energieniveau weer stijgt en op peil komt, is dat een korte termijn oplossing. De signalen van een burn-out verdwijnen slechts tijdelijk.  De kans is groot dat er dan binnen no time een volgende burn-out de kop opsteekt.

Oorzaken van een burn-out

Mensen die vaker teksten van De Roestenburgh lezen, weten inmiddels dat wij alles door een Holistische, Boeddhistische en Systemische bril bekijken. Met een knipoog noemen wij dat de vitamine HBS. Inmiddels is het onze overtuiging, dat de oorzaken altijd te vinden zijn in verstoringen van de systemische basisprincipes. Deze systemische krachten zijn er altijd. Ze spelen op onbewust niveau, maar als er sprake is van disbalans heeft dat enorme gevolgen. Gevolgen, die in het bewuste waarneembaar én voelbaar zijn. Die je leven aardig overhoop kunnen halen en het gevoel van welzijn helemaal laten verdwijnen. En dat zonder dat er zicht is op de oorzaak. Want helaas, niet veel mensen zijn zich bewust van deze systemische uitgangspunten. En zo komt het dat veel mensen met problemen worstelen en geen oplossing kunnen vinden. Een van de grote problemen waar mee geworsteld wordt, is een burn-out.

In onze samenleving spelen de gevolgen van alle maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus een grote rol. Veel mensen zijn hun baan en inkomen kwijt of zijn gedwongen op een heel andere manier te werken dan ze lief is. Veel mensen zijn ook in een sociaal isolement terecht gekomen. Tel daar angst en onzekerheid bij op en er is een geweldige voedingsbodem voor een burn-out aanwezig.

Slapende hond

Hoe herken je een burn-out?

De signalen komen vaak sluipenderwijs. Je bent eerder of onverklaarbaar snel moe. Je bent snel geïrriteerd, je vindt anderen vaak maar lastig in de omgang. Je hebt een kort lontje, reageert feller dan je zou willen. En je hebt daarna daar dan weer spijt van. Er komt geen of onvoldoende werk meer uit je handen. Je vindt jezelf lui of een aansteller. Want je hebt het immers toch goed. Langzaam maar zeker begin je jezelf een kinderachtig of vervelend mens te vinden. Voor je het weet, vraag je je af of je wel op deze aardkloot thuishoort. Of juist het tegenovergestelde. Met jou is niets mis, maar met je baas, je partner, je kinderen, je vrienden, je collega’s….

Als je twijfelt of jij van één van deze signalen last hebt, verzamel dan moed en vraag eens aan je directe omgeving of zij iets aan je merken. Elk vervelend gevoel waar je geen of te weinig aandacht aan geeft, kan zeer snel uitgroeien tot een burn-out. En als die er eenmaal is, dan ben je verder van huis. Want ook bij een burn-out geldt: voorkomen is beter dan genezen.

De Roestenburghse Aanpak

De Roestenburgh is een kleinschaling begeleidings- en opleidingscentrum in Bokhoven, gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Wij zien een mens als een uniek en holistisch wezen. Een mens bestaat niet alleen uit een lichaam en een verstand. Er is een derde ongrijpbaar deel. En juist in dat ongrijpbare deel zou zomaar eens de oorzaak kunnen zitten. Want daar spelen de systemische krachten een hoofdrol.

Hoe kan het dan zijn dat voor elk mens een zelfde behandeling geldt? Dan wordt o.i. niet de mens, maar een stempel, een diagnose behandeld. En dat is jammer. Want dan is er waarschijnlijk geen structurele, maar slechts een tijdelijke oplossing. De praktijk wijst het uit: hoeveel mensen hebben niet te maken met een tweede, derde of zoveelste burn out?

Voor ons is de enige juiste aanpak van wat een burn-out genoemd wordt, een holistische én systemische aanpak. Als je besluit in de volle omvang naar je situatie en de problemen die je ervaart te kijken, dan komen er andere oplossingen in zicht. Oplossingen, die ervoor zorgen dat je structureel van je problemen afkomt. Samen met jou gaan we op zoek naar de bron van jouw (aanstaande) burn-out. Dat doen we o.a. door met je te praten. Dat kan binnen of tijdens een wandeling of op een mooie plek in de natuur. Tijdens onze gesprekken maken we ook gebruik van niet reguliere technieken zoals tafelopstellingen en Voice Dialogue sessies.

Omdat wij ons op JOU richten, is vooraf niet aan te geven hoeveel gesprekken er nodig zijn.Dat is ook erg afhankelijk van de vraag of de burn out al volop aanwezig is of dat je er nog naar op weg bent. Vooraf een plan van aanpak maken, kan dan ook niet. In onze ogen kan dat overigens nooit. Onze ervaring leert wel dat het aantal gesprekken beperkt is. Want als wij samen de bron ontdekt hebben en jij gaat zien wat jij kunt veranderen, blijft slechts één ding over. Dat veranderen. En de enige die écht iets kan veranderen, ben JIJ! Als je meer informatie wilt, neem, dan gerust contact op.

Groei