Wat is positiviteit?

Positief betekent in feite niks anders dan dat bevestigend of instemmend. Bedoeld wordt dat iets is zoals het is. Letterlijk is positiviteit dan ook instemmend en geen problemen hebben met dat wat er werkelijk is.

In onze maatschappij heeft positiviteit echter een heel andere betekenis gekregen. Positiviteit betekent dat je vooral bezig hoort te zijn met dat wat je wel wilt. En aan dingen die je niet wilt, geen aandacht besteedt.  De maatschappij verwacht dat je altijd positief in het leven staat. Het gaat dan om “het glas halfvol zien in plaats van halfleeg”.  En altijd de mooie kanten van het leven blijven zien. Maar ja, wat zijn de mooie kanten van het leven?

Te pas en te onpas wordt dat onder je aandacht gebracht. Als je ziek wordt, roept je omgeving ‘dat je positief moet blijven’. Je baan kwijt? Positief blijven. Er zijn zelfs opleidingen, workshops en trainingsprogramma’s waarin je leert positief te blijven.

Een andere kijk op positiviteit

Maar altijd positief blijven in de maatschappelijke zin, is onjuist. En helpt je niet verder! Je zet je energie dan slechts in voor alleen leuke dingen. Je houdt je slechts bezig met zaken die je wél wilt. Daarnaast onderdruk je wat je níet wilt. Daarmee geef je dat wat je niet wilt géén plek. Terwijl dat wat je niet wilt, er wél is. Daar écht positief mee omgaan is dus instemmen met het feit dat er iets is dat je niet wilt. En aanvaarden dat dit helemaal juist is. Vanuit systemisch oogpunt, dient alles een plek te hebben. Ook de niet leuke kanten van het leven. Alles wat geen plek krijgt, roert zich net zolang totdat het wel een plek heeft. Met als gevolg dat alles wat je niet wilt, steeds weer – groter en groter – de kop op steekt. En dat alleen maar omdat je niet positief in het leven staat. Niet omgaat met dat wat er is.

Holistisch en systemisch in het leven staan, zorgt er voor dat je altijd positief in het leven staat.  Je gaat immers met alles wat er op je pad komt om.  Als er zich zaken voordoen waar je niet blij van wordt, kijk je daar positief naar. Je kijkt wat er is én wat jij kunt doen om te zorgen dat je weer wel blij wordt. Dat noem ik OMGAAN met dat wat is. Voor mij is dat échte positiviteit. Terwijl maatschappelijke positiviteit is dat je net doet of het negatieve er niet is. Dat is ONDERGAAN van wat is. En het zou zo maar kunnen zijn dat je daardoor ten onder gaat…….

Holistische en systemische positiviteit

Holistische en systemische positiviteit werkt als volgt. Als er iets gebeurt wat je niet wilt, kijk je daar bewust naar en onderzoek je wat je in het NU kunt doen. Zorg er daarbij wel voor dat in dat nu géén begeerte ontstaat. Met begeerte bedoel ik de verstandelijke eis dat iets zo moet zijn als jij het bedacht hebt. Begeerte is regie willen hebben op dat wat in je leven gebeurt. Helaas, een mens heeft géén regie op wat in het leven gebeurt. Wél regie op hoe je omgaat met wat op je pad komt. Veel mensen steken al hun energie in pogingen regie op het leven te krijgen. Dat kan dus niet, waardoor er bakken energie in een bodemloze put verdwijnen. En er onvoldoende energie over is om te kunnen omgaan met dat wat je overkomt.

Begeerte zorgt er altijd voor dat er meer lijden ontstaat dan er al ‘van nature’ is. Als je onderdrukt wat je niet wilt, houd je ook jezelf en daarmee anderen voor de gek. Intrinsiek verandert er namelijk niets. Want wat je niet wilt, is en blijft er wel. Alleen het uiterlijk vertoon wijzigt door net te doen of iets er niet is. Je dénkt namelijk positief, je bént het niet. En zijn is altijd sterker dan denken. Elk ander wezen voelt dit. De kans op minder verbinding met anderen is dan ook erg groot. Je energie steken in de vraag welke boodschap dat wat je niet wilt voor je heeft, én onderzoeken wat jij kunt doen om dit te laten verdwijnen, is de enige juiste aanpak.

Samenvatting

Positief in het leven staan is dus bereid zijn om met alles dat wat op je pad komt, in te stemmen. Dat een plek te geven. Je maatschappelijk positief gedragen, is een vorm van ‘niet de juiste plek geven’. Onbewust ontstaat een vorm van slachtofferschap. En dat heeft nog nooit iemand een stap verder gebracht!

Het zou zomaar kunnen zijn dat je bovenstaande ‘andere kijk’ lastig of misschien zelfs confronterend vindt. Het is dan boeiend je af te vragen wat maakt dat dit zo is. Als je nog nooit holistisch en systemisch naar het leven gekeken hebt, is deze kijk inderdaad bijzonder. Je kunt daar snel verandering in brengen door je te verdiepen in deze manier van in het leven staan. Het confronterende effect dat deze kijk eventueel op je heeft, verdwijnt dan snel.

Als je vragen hebt of eens over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen, neem dan gerust contact op. Dat kan op allerlei manieren. Per mail, app of telefonisch. Voel je ook vrij afspraak te maken.